2010. február 20., szombat

Fölülről lefelé vagy alulról fölfelé?

Az, hogy mi lesz a 2010. évi áprilisi választások után (kisebb parlament?, igazságosabb kts. elszámolás?, felelős kormányzás?, stb) és főleg kinek a vezényletével majd meglátjuk. Párat alszunk és kiderül. Korábban többet vártam a választásoktól, mint idén. Változást. Mára hozzá kell tennem, a "bőrömön" érezhető pozitív változást.

Úgy gondolom, ha itt valódi változás lesz, akkor:
Ad egy: a választásokat megnyerő, uralkodó párt átlényegül, megtisztul, mint az a mosópor-reklámokban is látható: A sötét, tintás fiolába cseppentett csoda tisztítószer hatására, a folyadék színtisztává változik. Ez a tisztító csepp egyelőre sehol nem bukkant föl eddig szerintem, és nem is fog. Nem hiszek abban, hogy létezik ilyen 'Hipp és hopp!' típusú változás.

Az utóbbi időben a politikai ringbe beszálló lelkes újoncok, a profik régen felállított, begyakorolt szabályai szerint igyekeznek felkészülni, és felvenni a kesztyűt, amiből valószínű, hogy boksz is lesz. Mint minden olimpiára, erre a négy évente rendezett viadalra is – már fékezett habzással ugyan –, de kíváncsi vagyok. Régen sem a kihullott fogak mennyisége izgatott, és már nem is a tisztességes, szabályok szerint történő küzdelem foglalkoztat, hanem az, hogy a kisebb klubok versenyzői mihez kezdenek az ellenfeleik felé lejtő ringben, és lesz e rajtuk a bokszoláshoz talán szükségtelen stoplis vagy más, jó tapadást biztosító cipő, ami a talpon maradásukhoz elengedhetetlenné válhat majd, és nem a szerencsétlen vergődésük fog bennem kínzó tehetetlenséget okozni.

Az rég nem titok, hogy a halak versenyén is elöl megy a cápa, mögötte a bálna, a remény hal meg utoljára!

Ad kettő: Én változásra esélyt az egyéni kezdeményezésekből és azok példaképszerű gombáinak szaporodása után látok, és tudok elképzelni. Ehhez már vannak akik felnőttek és tettek lépéseket, vannak eredményeik, de még picik, sérülékenyek és változóban, a megerősödés stádiumában vannak vagy arra törekednek (közvetlen kereskedelemről szóló példák, alternatív fizetőeszközt alkalmazó települések, stb). A változáshoz mind szellemiekben, mind lelkiekben, mind testiekben, mind anyagiakban is erős állampolgárokra, ez irányú tetteikre és az ehhez szükséges erőfeszítéssel járó, kitartó munkára van szükség, folyamatosan, emberöltőről-emberöltőre (nálam az egy emberöltőnyi egység 30 év).
Az aktuális rendszer segítséget, érezhető módon nem igazán ad, lásd egészségügy süllyedése, oktatási rendszer pangása, sportfinanszírozás elhanyagolása, terheink növelése. Mindezek fejlesztését, javítását igazán már nem is az államtól várom, és ha nem akarjuk továbbra is becsapni magunkat, mint eddig tettük, illetve ha tiszta vizet akarunk önteni ebbe a pohárba, nem várhatunk tovább az államra és választott képviselőinkre ott fent.
Egymás tekintetét keressük inkább, itt mi egymással találkozó állampolgárok. Új esélyt erre húsz éve kaptunk ismét, szóval az első etap kétharmada van mögöttünk csupán, és hol van még a vége.

Most már egyénileg szükséges eljutnunk oda, hogy magunkat felépítsük, fejlesszük arra a szintre, mind szellemileg, mind lelkileg, mind fizikailag, mind anyagilag, hogy gombák lehessünk, hogy példamutatással spórákat szórva szaporodhasson a szisztéma és majd, ha ez mind megvan, ezután lehet meg a valódi, talán kormányzáshoz is kedvet érző kritikus tömeg.
Petőfi szavaival élve, ekkor lehet a véghezvitt változást összefoglalni emigyen:

"Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!"

E nélkül különben, és véleményem szerint, nem vár ránk semmi más, mint az ami most van és az ami eddig volt, mindezt persze a változó technikai színvonalon túlélve.
A víz önmagában már rég nem elég, mert már mesterségesen forralható, mesterségesen terelik jobbra és balra, annyira, hogy fura módon víz mivoltát meghazudtolva többször nem is keveredik már össze egymással, hanem inkább bonyolódik, ez pedig nem a víz tulajdonsága.

A tudatára ébredés sem alapvető természete a víznek, amire most fokozott igény van, és amit fentebb megfogalmaztam, ha ott szó szerint ki nem mondtam.
Szóval nem a fölül kialakuló (politikai + kultúrális ) elit példamutatásáról volna itt szó, hanem az alulról formálódó, itt közöttünk kialakuló, tevékeny és példamutató csoportok egymásra találásáról.

Szenvedés volt, van és lesz, főleg ha elkezdődik az önmagunkba nézés és belső munkával kiegészülve folytatódik, szüntelenül.


Most légy erős Magyarország! Most legyünk erősek magyarok!


Üdvözlettel,
Zombori Tamás


ui.:

Ti hol tartotok mindebben (közvetlen kereskedelem, alternatív pénzzel működő közösségek, szociális organizmus, stb.)?

1 megjegyzés:

  1. hát, ha a választott pártomat kiüti a választói közöny, akkor egy laza kis ökoterrorral ütöm majd el az időt.
    altenatív pénzes téma zsiráf, de rohadt sok meló, mostani lakóhelyemen nem vagyok még eléggé beágyazva.
    de lehet, h ősszel önkori választásokra beújítok mindezek helyett közösségi közlekedési reformokat képviselőjelöltként.
    szerintem.

    VálaszTörlés